Trein náár/in/door Rusland

Trein op TransSib-traject ergens in Siberië. Foto Peter Zandee/RusReis.nl

Náár Rusland per trein

Beperk je CO2-voetafdruk als je reist, door gebruik te maken van transportmiddelen over land/water. Water is in het geval van Rusland beperkt tot vooral ferryverbindingen over Oostzee en Zwarte Zee, maar vooral treinen biedt mogelijkheden.

Je kunt via Duitsland naar Rusland per trein. Vanaf Berlijn rijdt er een rechtstreekse trein naar Moskou. Bedenk dan wel dat je dan door Belarus moet, wat voor niet-Russen/niet-burgers van Belarus inhoudt dat je behalve een visum voor Rusland óók een transitvisum voor Belarus nodig hebt. Troost je: juist per trein is op dit moment de enige manier om de juiste stempels op je visa te krijgen. Mail ons op mailto:rusreis.nl@mail.ru als je per trein naar Rusland wilt. Reken op ruim 300 euro voor een enkele reis voor het traject Berlijn-Moskou.

Per bus, auto, motor, fiets kun je niet meer door Belarus naar Rusland, omdat op de grens Belarus/Rusland buitenlanders niet meer ‘uitgecheckt’ en in het volgende land ‘ingecheckt’ kunnen worden als gevolg van een douane-unie.

In/dóór Rusland per trein

RusReis.nl helpt je aan Russische treinkaartjes! Kijk eens op rustranssib.nl om te kijken of het traject waarvoor je treinkaartjes zoekt, in onze ‘automaat’ staat!

Let op: je moet losse kaartjes kopen als je bijvoorbeeld van Moskou naar Jekaterinburg wilt, daar een dag rondkijken en daarna weer verder op weg naar Irkutsk.

Treinkaartjes voor trajecten binnen Rusland kunnen we als uitprintbaar e-ticket toemailen. Dat kan vanaf 90 dagen voorafgaand aan de reis. Handig als je aan een wereldreis bezig bent.

Als het om een traject gaat waarbij je buiten Rusland uitkomt (in
Mongolië of China bijvoorbeeld, of westelijk in Finland of een van de Baltische landen) dan moeten het echter toch ‘papieren kaartjes’ zijn. We kunnen die in Moskou of St Petersburg laten bezorgen bij bijvoorbeeld je hotel (of je kunt ze daar afhalen); ze naar een adres buiten Rusland sturen is relatief duur.

Meisje in ‘platzkart’-wagon, 3e klasse dus. Aanrader, die wagonklasse! Foto: Shutterstock

Waar NS twee klasses kent, kennen de Russische spoorwegen (RZD) er 3. Wie op privacy gesteld is kiest voor 2e klasse: je reist dan in 4-persoonscoupés met een schuifdeur. De bedden zijn dan 2 x 2 boven elkaar.

1e klasse, 2e klasse, 3e klasse

Heb je moeite met geklauter om naar/vanaf zo’n bovenbed, dan kan 1e klasse een optie zijn: 2 benedenbedden in een coupé. Vaak 2 x zo duur als 2e klasse.

Onze favoriet echter: 3e klasse, in goed Russisch ‘platzkart’. Bijna even comfortabel als 2e klasse, maar zonder schuifdeuren. Als je van iets meer gezelligheid houdt én makkelijker ook eens aan de andere kant uit raampjes wilt kijken, echt een aanrader. En nog het goedkoopst ook natuurlijk…